På gång vid Gustavianum

Planering av ny arkeologisk utställning vid Gustavianum

Hej Franziska Lichenstein! Du är doktorand vid Göttingens universitet och samtidigt involverad i arbetet med att producera en ny arkeologisk utställning vid Gustavianum. Hur kommer det sig?
Jag är doktorand i en forskargrupp i Göttingen som undersöker utställningar med ett vetenskapshistoriskt perspektiv. Vi försöker också integrera en praktisk synvinkel i våra avhandlingar, utöver teori och våra respektive forskningsämnen. Det gör det möjligt att förstå processer inom de olika institutionerna och hur en utställning skapas. I mitt avhandlingsarbete undersöker jag arkeologiska utställningar som berättar om vikingatiden.

Vad tycker du om Gustavianums arkeologiska samlingar?
De är verkligen imponerande! Som litteraturvetare har jag tidigare mest haft att göra med texter, så att få komma i kontakt med den materiella kulturen är faktiskt fortfarande något speciellt för mig.

Vilket är i ditt tycke det mest intressanta föremålet?
Det är svårt att välja. Men ett föremål som jag finner särskilt fascinerande är en brosch med en kvinnofigur som bär ett slags dryckeshorn. Broschen hittades i en båtgrav av en äldre kvinna i Gamla Uppsala. Troligtvis kommer broschen att ställas ut i den nya arkeologiska utställningen vid Gustavianum. Vissa forskare tolkar föremålet mot bakgrund av den nordiska poesin från medeltiden, som berättar om mytologiska kvinnofigurer. Och även om du inte vill gå så långt: det fanns även då en tjej med en drink!

Nya skyltar till Humanistiska teatern

Hej Rebecca Flodin, antikvarie vid Gustavianum! Vad är det egentligen du håller på med i Humanistiska teatern?
Uppsala universitet äger en betydande samling av skulpturer i form av gipsavgjutningar. I samband med uppförandet av Humanistiska teatern placerades några skulpturer ut i lokalen, det har dröjt ett litet tag, men nu har jag satt upp skyltar till dessa verk!

Kan du berätta lite mer om skulpturerna och hur de kom i UU:s ägo?
Gipsavgjutningssamlingen införskaffades av universitetet till stor del under 1800-talet. Skulpturerna användes då främst i ritsalsundervisningen i pedagogiskt syfte. Samlingen omfattar omkring 300 gipsskulpturer och förutom avgjutningar av antika förlagor finns även byster och medaljonger av kungligheter, vetenskapsmän och andra kända personer.

Vem ska jag kontakta om jag vill boka/besöka Humanistiska teatern?
Besök vår sida om Humanistiska teatern för kontaktuppgifter och mer information!

Att sammanfatta världen i ett skåp – Om det Augsburgska konstskåpet på Gustavianum

Världens åttonde underverk? Museichef Mikael Ahlund och antikvarie Greger Sundin berättar om ett unikt skåp och dess unika samling. Här blandas konstföremål, naturalier och kuriösa ting från jordens alla hörn. Följ med på en resa in det tidiga 1600-talets föreställningsvärld.

Evenemanget är coronaanpassat, med 50 platser i publiken. Förboka biljett fri entré på tickster. Vi följer de regler som gäller för att minska smittspridningen.

Plats: Uppsala konstmuseum
16 september

Tid: 18:00 – 19:00

Uppsala konstmuseum i samarbete med Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum

Digitala föremålsseminarier i Gustavianums samlingsmagasin

Hej Greger Sundin, antikvarie vid Gustavianum! Stämmer det att universitetsinstitutioner kan boka digitala föremålsseminarier i Gustavianums samlingsmagasin?
– Javisst. Nu när fysiska besök inte är möjliga kan vi ändå hålla seminarier kring samlingarnas föremål i de olika magasin och studiesalar vi har. Vi har fått anpassa verksamheten efter vad som är möjligt att göra digitalt, men mycket av de föremålsstudier vi gör fungerar väl att förmedla på distans.

Hur fungerar ett sådant upplägg?
– Vi kan i stort anpassa oss efter den undervisande lärarens behov, men annars har vi ett antal upplägg som vi vet fungerar. Det kan ske genom att streama ljud/bild över zoom (med hjälp av bl.a. rörliga kameror) kring ett antal förberedda föremål, lämpliga för seminariets tema. Det går också att förbereda filmat material i förväg i de fall streaming inte passar. 

Vem ska jag kontakta om jag vill veta mer?
– Du kan kontakta artcollections@gustavianum.uu.semyntkabinettet@gustavianum.uu.se 
eller historiccollections@gustavianum.uu.se  för att få reda på mer.

Museinatt i rörelse 2021 – Studenthistorisk vandring i kvarteren runt Domkyrkan.

Uplands nation och Gustavianum bjuder in till en studenthistorisk vandring i kvarteren runt Domkyrkan. Turen börjar utanför Gustavianum och avslutas med kaffe och bulle i Uplands nations trädgård. Begränsat antal platser. Anmälan sker till e-post: museum@gustavianum.uu.se.Vandringen är öppen för alla, nationskort är inte ett krav. 

Turen beräknas ta cirka 90 minuter. Eventet är en del av Museinatt i rörelse, som arrangeras tillsammans med Uppsalas museer. 

När: 5 juni klockan 18.00
Var: Start utanför Gustavianum


 

The Vikings Begin vidare till Montana

Hej Emma Hocker, förste konservator vid Gustavianum! Stämmer det att du snart åker till Montana för att sätta upp Gustavianums vandringsutställning The Vikings Begin? 
– Det är planen! Men jag behöver följa alla restriktioner och rekommendationer för resan till USA, som exempelvis att kunna uppvisa ett negativt resultat av ett covid-test inom 48 timmar före resan och vidta försiktighetsåtgärder som att bära munskydd. Nu håller jag tummarna för att flyget avgår som planerat, eftersom det har varit ganska många inställda flyg den senaste tiden. Jag vill vara på plats för att ta hand om de värdefulla föremålen, men vi har en plan B om det inte går, som involverar Zoom och en sen kväll för mig!

Vilket mottagande har utställningen fått i USA?
– Det finns ett stort intresse för allt som har att göra med vikingar i USA, tack vare de många TV-serier och dokumentärer som har kommit ut nyligen. Ett exempel är The Dig, filmen om en båtgrav som hittades på Sutton Hoo i England under 1930-talet, vilket är samma period som utgrävningarna vid Valsgärde. När The Vikings Begin ställdes ut senast, på The American Swedish Institute i Minneapolis, var besökssiffrorna de bästa någonsin för en extern utställning, så förhoppningsvis kommer det att vara en fortsatt trend. Eftersom vaccineringen i USA har gått väldigt bra hoppas vi att det finns ett stort intresse hos allmänheten att få besöka museer igen.

Finns det några fler besök inplanerade efter Montana?
– Vi har nyligen kommit överens om att utställningen kommer att visas i The History Museum i Mobile i Alabama från oktober 2021 till juni 2022 innan  den återvänder till Sverige. Det är väldigt spännande och vi kan då med stolthet säga att vikingar har erövrat USA:s östra, västra och nu även södra kust.

Påskäggsorientering - 29 mars - 5 april

Med hjälp av karta och lite finurlighet letar du dig fram till svaret. Universitetets museer bjuder in till en lärorik och klurig tur mellan Tropiska växthuset och Evolutionsmuseet. Utgå från Tropiska växthusets entré och ta dig runt med hjälp av en mobil. Orienteringen är öppen dygnet runt från klockan 11.00 29 mars, fram till klockan 16.00 den 5 april. För dig mellan 5-12 år. I samarbete med: i Evolutionsmuseet och Gustavianum. 

Påskris och påskägg

Fynd från antiken – en keramikövning på SciFest

SciFest 2021 blev digitalt och Gustavianum deltog självklart igen. Läs mer om eventet på Scifest hemsida.

Den 8 mars deltog en klass från Rosendalsgymnasiet i Uppsala i en workshop arrangerad av Institutionen för arkeologi och antik historia och Gustavianum vid Uppsala universitet. 

Eftersom vetenskapsfestivalen i år blev digital fick övningen genomföras på distans. Den ansvarige läraren från Rosendalsgymnasiet, Calle Håkansson, hämtade i förväg ut ett studiematerial bestående av keramikskärvor från sten- och bronsåldern i det Egeiska området. På plats i klassrummet fick eleverna parvis undersöka keramiken och försöka fundera över vad den kan ha använts till. Universitetslektor Michael Lindblom handledde klassen digitalt.

Eleverna tyckte att det var spännande att få hantera så gamla föremål och de tog sig an uppgiften med intresse. Michael Lindblom förklarade på ett både lättbegripligt och intresseväckande sätt.

SciFest 1663

I årets digitala SciFest deltog Gistavianum även med den interaktiva workshopen SciFest 1663. Klasser runt om i hela Sverige fick möjlighet att bevittna hur dissektioner i den anatomiska teatern kunde se ut år 1663. Elevernas egna anatomikunskaper sattes också på prov när de fick rita hur de tror att ett människohjärta ser ut samt att de med hjälp av snören uppskattade hur långa våra tarmar egentligen är.

Aktiviteter under 2020

Ett nytt rektorsporträtt till Uppsala universitet

Universitetets konstsamling innehåller en storm mängd porträtt. Här förenas äldre epoker med vår egen tid och samlingen manifesterar därigenom en kontinuitet genom historien. I december 2020 avtackades universitetets förra rektor Eva Åkesson. I samband med det avtäcktes hennes porträtt, utfört av Olle Hamngren (f. 1960).

Olle Hamngren, Porträtt av Eva Åkesson, 2020, olja på duk (UU 3549)
Olle Hamngren, Porträtt av Eva Åkesson, 2020, olja på duk (UU 3549)

Följ med på ett besök i konstnärens ateljé och lyssna på ett samtal om tillkomsten av Eva Åkessons porträtt.

Digitalt firande av Drottning Kristinas födelsedag

I samarbetet med Christina-Akademin, Livrustkammaren och flera andra kulturinstitutioner runt om i Sverige anordnas ett digitalt firande av Drottning Kristinas födelsedag den 8 december. Hör museichef Mikael Ahlund och 1:e antikvarie Ragnar Hedlund berätta mer om  kopplingar till Drottning Kristina i Uppsala universitets konstsamlingar och myntkabinett.

Från värdefulla gåvor till universitetet och hovets flytt under pesten, till raka gator och abdikering i Rikssalen på Uppsala slott. Drottning Kristinas historia är även Uppsalas historia. Hör Uppsalas ciceron John Ringh berätta mer!

Kulturnatten Uppsala 2020

Kulturnatten 2020 med tema Gömt men inte glömt hos Evolutionsmuseet och Gustavianum. Följ med intendenterna på en digital rundtur in i föremålsmagasinen och hör dem berätta om några unika föremål.

Få ett smakprov på vad som händer

Följ med in hos glaskonservatorn och se hur Gustavianums unika medeltida glasfönster konserveras.

Senast uppdaterad: 2021-10-19