The Vikings Begin öppnar i Minneapolis

2019-05-17

Turnblad Mansion, American Swedish Institute.

Den resande utställningen The Vikings Begin berättar historien om hur vikingatiden började och beskriver föremålens förhållande till omvärlden, deras andliga och magiska betydelse, krigets roll, vikten av vatten, vattenvägar och handelsvägar och hur de påverkade utvecklingen. För tredje gången invigs nu utställningen, denna gång på American Swedish Institute i Minneapolis.

The Vikings Begin är en produktion av ett slag som är nytt för Gustavianum och Uppsala universitet. Det är en helt färdig utställning med väggar, ljussättning, bilder, filmer och säkerhetsmontrar, som kan sättas upp och packas ned på en vecka. I början av april 2018 lastades hela utställningen, utom föremålen som flög tillsammans med kurir, in i tre stora containrar som reste på ett skepp över Atlanten, på väg till New Yorks hamn.

Utställningen har sedan dess resa startade i april 2018 kunnat ses på Mystic Seaport i Connecticut och Nordic Museum i Seattle men nu har turen alltså kommit till Minneapolis. Under sin tid på Nordic Museum så var utställningen en publiksuccé och blev museets mest besökta utställning någonsin med över 32,000 besökare.

The Vikings Begin kommer att kunna besökas på American Swedish Institute från den 17 maj till och med 27 oktober 2019.