Mikael Ahlund blir ny chef för Gustavianum

2019-01-28

Uppsala universitet har utnämnt docent Mikael Ahlund till ny chef för Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum. Han har tidigare bland annat varit verksam vid Nationalmuseum men har under de senaste åren varit biträdande chef för Gustavianum och Universitetsantikvarie. Nuvarande museichef Marika Hedin går vidare till tjänsten som VD för Riksbankens Jubileumsfond.

Nuvarande museichef Marika Hedin och blivande
museichef Mikael Ahlund.

Under 2018 hade Gustavianum drygt 90.000 besökare till verksamheten i Uppsala, och 268.000 besökare till sina internationella vandringsutställningar. Under 2019 förbereder museet en renovering av själva museibyggnaden, som beräknas pågå till år 2021. Museet stänger för allmänheten den 1 oktober 2019.

– Det har varit fantastiskt roligt att ansvara för Gustavianum de senaste fem åren, säger Marika Hedin. Mycket av arbetet har jag och Mikael gjort tillsammans eftersom vi i praktiken delat på ledarskapet.

– Jag är mycket glad över att få fortsätta arbetet med att utveckla Gustavianum, säger Mikael Ahlund. Vi är del av ett världsledande universitet, huset är fantastiskt och våra samlingar har en enastående internationell potential.

Mikael Ahlund tillträder som museichef den 1 mars 2019.