Invigning av utställningen The Vikings Begin vid Mystic Seaport Museum

2018-05-22

Besökare beundrar kopian, i två tredjedels storlek, av båten från Båtgrav 2.
Foto: Joe Michael/Mystic Seaport Museum

Den officiella invigningen av utställningen skedde under fredagskvällen och den publika invigningen skedde dagen efter under lördagen den 19 maj. Den publika invigningen var mycket populär trots det dåliga vädret. Många besökare kom för att få se de tidiga vikingarnas magiska, mystiska värld visas upp.

Besökare beundrar en av de Vendeltida hjälmarna.
Foto: Joe Michael/Mystic Seaport Museum

Många var på plats för att närvara vid invigningen av utställningen The Vikings Begin vid Mystic Seaport Museum i Connecticut lördagen den 19 maj.Trots att det hade regnat oavbrutet under dagen så hade många besökare tagit sig ut till Mystic Seaport Museum för att delta vid invigningen av utställningen. Besökare som kom utklädda till vikingar fick också ett reducerat pris på inträdet.

Besökare vid invigningen lördagen den 19 maj.
Foto: Joe Michael/Mystic Seaport Museum

Det här är första gången som Uppsala universitets samlingar visas i USA. Utställningen innehåller magnifika vapen men också mindre skatter som smycken och föremål med magisk betydelse. Utställningen invigdes nu för första gången vid Mystic Seaport och ytterligare två museum är redan inbokade att agera värd för utställningen. I höst kommer utställningen att resa vidare till Nordic Heritage Museum i Seattle och därefter kommer den att visas på American-Swedish Institute i Minneapolis.

Utställningen är producerad av Gustavianum i samarbete med forskningsprojektet The Viking Phenomenon. Projektet leds av Neil Price, Charlotte Hedenstierna-Jonson och John Ljungkvist, alla verksamma vid Uppsala universitet, och är finansierat av Vetenskapsrådet.