Höstprogram 2018

Kulturnatten

Långt borta och nära

En temadag med fokus på arkeologiska utgrävningar. Kom och hör arkeologer berätta om gemenskap, strider, hårt arbete och roliga stunder. Små besökare kan delta i miniutgrävningar med fyndgaranti. Visningar på svenska och engelska under eftermiddagen, föreläsningar  på svenska under kvällen. 
Se hela programmet på här

8 september klockan 11–22
Fritt inträde

Kemins dag

En dag om livsviktig kemi. I utställningen Drömmen om det exakta berättas om hur kemiämnet flyttade in på universiteten på 1800-talet. Kom och hör mer om svenska grundämnen, uppfinningar och spännande laborationer. I Valvet kan alla intresserade få experimentera på temat kemi i maten, kroppen och livet. Kemisten Olle Matsson föreläser om gift och liv.   Visningar på svenska och engelska, föredrag på svenska.

20 oktober klockan 11–16
Fritt inträde

Höstlovsaktiviteter

Världen på papper

Ett höstlov om kartor. Barnboksillustratören och författaren Linnéa Krylén visar vägen in till kartornas hemliga värld där det finns upptäckare som vill vara först, forskare som hittat rätt och andra som hittat fel. I verkstaden kan alla intresserade lära sig läsa kartor och tillverka egna. Workshop på svenska och verkstad på svenska och engelska.

30 –31 oktober klockan 14 –16
Fritt inträde

Museidagen

Uppsalas museer slår upp sina portar för en gemensam programdag. Årets tema är resor. Hör forskarna berätta och besök Gustavianums nyöppnade Konstarkiv och Myntkabinett i Universitetshuset.   Visningar och föreläsningar på svenska.

11 november klockan 12–16
Fritt inträde
PlatsUniversitetshuset

Swinging Christmas

Uppsala University Jazz Orchestra och dess musikaliske ledare Ulf Johansson Werre inbjuder till en julkonsert i Gustavianums trapphall. Efter konserten finns möjlighet att köpa UUJO:s nya julskiva till specialpris. Biljetter via Gustavianums butik.

21 november klockan 18
Konsertbiljett krävs

Gallery Talks

Inbjudna forskare från Uppsala universitet tar oss med på tre rundturer bland Gustavianums samlingar. Hur har föremålen kommit till Uppsala universitet och vilken relevans har de för forskarna och forskningen idag? Hör intressanta berättelser om vetenskapliga instrument, unika spel från 1600-talet och medicinska pionjärer. Visningarna hålls på svenska.

1, 8 och 15 december klockan 15
Museibiljett krävs.
Fritt inträde för anställda och studenter