Drömmen om det exakta för grundskola och gymnasium

Utställningen ” Drömmen om det exakta” belyser förutom alla de fantastiska mätinstrumenten även fram berättelser om personerna som använde dem. Deras nyfikenhet, tålamod, noggrannhet samt vilja att förstå världen bidrar under 1800-talet till stora vetenskapliga upptäckter.

Till utställningen erbjuder Gustavianum ett skolprogram med ambitionen att inspirera dagens barn och ungdomar till att själva vilja förstå och upptäcka världen. Hör av er om ni vill veta mer och för att boka in ett besök. bokning@gustavianum.uu.se

Hambergs sista expedition (Förskoleklass- åk 2)

Professor Axel Hamberg gjorde många spännande expeditioner för att mäta och kartlägga platser i världen. I denna museilektion blir eleverna själva huvudrollsinnehavare i en expedition för att upptäcka och kartlägga ett fiktivt aldrig tidigare upptäckt landområde, en så kallad ”vit fläck på kartan”.

Tid: Cirka 1 timme
Maxantal : 30 elever
Pris: 400 kr

Mäta fritt är stort, men mäta rätt är större (Årskurs 3-6)

I lektionen demonstreras viktiga vetenskapliga upptäckter och experiment såsom att vitt ljus egentligen innehåller alla regnbågens färger och att magnetism och elektricitet faktiskt hänger ihop. Eleverna får också genomföra samarbetsövningar kopplat till mätning av vikt, längd och tid samtidigt som de lär sig mer om mätningens fantastiska historia.

Tid: Cirka 1 timme
Maxantal: 30 elever
Pris: 400 kr

Visning av Drömmen om det exakta  (Årskurs 7-9 samt gymnasiet)

Studenter inom teknik och naturvetenskap från Uppsala universitet visar utställningen ”Drömmen om det exakta”. En möjlighet för elever att träffa unga studenter som utifrån utställningen berättar om den spännande tekniska och naturvetenskapliga utvecklingen under 1800-talet.

Tid: Cirka 45 min
Maxantal: 30 elever